Computer Awareness MCQ,s (Internet)

 

Computer Awareness MCQ,s (Internet) Very Important Questions

Computer Awareness MCQ,s ( HP JOA IT ) Part -3

1. P3P stands for______.

Ans. Platform for Privacy Preferences

 

2. _______ is required for the internet connection.

Ans. Modem

 

3. Microcomputer are ______computers (most of the time) in a client server system.

Ans. client

 

4. What is the meaning of Digital Divide?

The gulf between those who have ready access to computers and the internet, and those who do not

 

5. IRC stands for_________.

a) Internet radio community

b) Internet radio company 

c) Internet relay chat 

d) Intel relay chart

 

6. _____ is devices used to transmit data over telecommunication lines

a) Drives

b) Drive bays

c) Modems

d) Platform

 

7. CCTLD stands for______.

Ans. Country code top level domain

 

8. IT ACT, 2008 Section 66A is related to _______.

Ans. Sending Offensive Message

 

9. Internet Service Provider (ISP) Provide us _______.

Ans. Internet Connection

 

10. The Protocol used by internet is called _____.

Ans. TCP/IP

 

11. Netscape navigator has internet conferencing program called _____.

Ans. Conference

 

12. Search engines use software called_______.

Ans. Spider

 

13. Java make ______ browser like mosaic.

Ans. Hot-Java

 

14. Web jacking is a ______.

Ans. cyber crime

 

15. Internet works on _____.

Ans. Packet Switching

 

16. ____ Protocol assigns IP address to the client connected to the internet.

Ans. DHCP

 

17. Internet is a Part of _____.

Ans. WAN

 

18. Internet access by transmitting digital data over the wires of a local telephone network is provided by _____

a) Leased line

b) Digital signal line

c) Digital subscriber line

d) Digital leased line

 

19. ISP exchange internet traffic between their networks by ______

a) Internet exchange point 

b) Subscriber end point

c) isp end point  

d) Internet end point

 

20. Which of the following protocols is used in the internet?

a) HTTP

b) DHCP

c) DNS

d) All of these

 

21. Which one of the following is not an application layer protocol used in internet?

a) Remote procedure call

b) Internet relay chat

c) Resource reservation protocol

d) Local procedure call

 

22. Which one of the following is not used in media access control?

a) Ethernet

b) Digital subscriber line

c) Fiber distributed data interface

d) Packet switching

 

23. The Process of keeping addresses in memory for future use is called

a) Routing

b) Resolving

c) Caching

d) None of these

 

24. The server on the internet is also known as a

A) hub

b) Host

c) Gateway

d) Repeater

 

25. The first network that planted the seeds of internet was:

A) ARPANET

B) NSFnet

C) Vnet

D) Both A and B

 

26. TCP is a commonly used protocol at

a) Application layer 

b) Transport layer

c) Network layer 

d) Data link layer

 

27. Voice mail, E-mail, Online service, the internet and the WWW are all example of

a) Computer categories

b) Connectivity

c) Telecommuting 

d) None of these

 

28. Internet is

a) Dynamic system

b) Complex system

c) Decentralized system

d) All of these

 

29. in Modems

a) Digital signal is amplified 

b) Several digital signals are multiplexed

c) A digital signal changes some characteristic of a carrier wave

d) None of these

 

30. The Ground station in VSAT communication is called

a) HTTP

b) Hub

c) Multiplexer

d) None of these

 

31. A small network making up the internet and also having a small numbers of computers within it is called

a) Host

b) Address

c) Sub domain

d) None of these

 

32. Main protocol used in internet

a) X.25 

b) IPX/SPX 

c) TCP/IP 

d) Token Bus

Ans. c

 

33. To use Telnet and the host‘s resources, you will need to know

a) TCP/IP address   

b) Electronic address

c) The address of the Internet host

d) None of these

 

34. What is Usenet?

a) It is a provider of news

b) It is a low cost dial up network

c) It is used to forward jobs and files through several hosts

d) None of these

 

35. SMTP is a simple

a) TCP protocol

b) TCP/IP protocol

c) IP protocol

d) None of these

 

36. A simple protocol used for fetching e-mail from a mailbox is

a) POP2

b) POP3

c) IMAP

d) None of these

 

37. The program supplied by VSNL when you ask for Internet connection for the e-mail access is

a) ISP

b) PINE

c) Hotdog

d) None of these

 

38. The E-mail component of Internet Explorer is called

a) Message box

b) Outlook Express

c) Messenger Mailbox

d) None of these

 

39. Free of cost repair of software bug available at Internet is called

a) Version

b) Ad-on

c) Tutorial

d) Patch

 

40. The Internet was originally a project of which agency?

a) ARPA

b) NSF

c) NSA

d) None of these

 

10000+ Computer Awareness MCQ,s List

Previous Post Next Post