Computer MCQ,s Important One liner JOA IT 939

 General knowledge computer 

Question-Answer 

Joa IT 939 Computer Important MCQ,s


1.How many Bits makes one Byte?

Ans. 8 Bits.


2.Google is a Browser or a Search Engine?

Ans. Search Engine.


3.Printer is the example of which types of device, Output or Input?

Ans. Output device.


4.What is the full form of RAM?

Ans. Random Access Memory.


5.Who is the founder of Facebook?

Ans. Mark Zuckerberg.


6.Which electronic component was used in the first generation of computers?

Ans. Vacuum tubes.


7.Group of instructions that directs a computer is called?

Ans. Program


8.A computer-controlled device for training exercises that duplicates the work environment is called?

Ans. Simulator


9.Perforated paper used as input or output media is known as?

Ans. Paper tape


10.Ethernet uses?

Ans. Bus topology


11.CD-ROM stands for?

Ans. Compact Disk Read Only Memory


12.IBM 1401 is a?

Ans. Second Generation Computer


13.Chief component of First Generation computer was?

Ans. Vacuum tubes and valves


14.The personal computer industry was started by?

Ans. IBM (International Business Machine)


15.Which was the most popular first generation computer?

Ans. IBM 1650


16.Responsibility of the logical unit in the CPU of a computer is?

Ans. To compare numbers


17.A device that operates under the control of another device is called?

Ans. Slave


18.As compared to diskettes, the hard disks are?

Ans. More expensive


19.The basic unit of a worksheet into which you enter data in Excel is called?

Ans. Cell


20.What contains buttons and menus that provide quick access to commonly used commands?

Ans. Toolbar


21. .doc, .xls, .ppt, .html are examples of?

Ans. Extensions


22.Which type of file is created by the Excel program?

Ans. Worksheet file


23.What is the full form of an ATM?

Ans. Automatic Teller Machine.


24.The blinking symbol on the computer screen is called the?

Ans. Cursor


25.Which function calculates the largest value in a set of numbers in Excel?

Ans. =Max()


26.What is the full form of 'www' on the internet?

Ans. World Wide Web


27.Android mobile operating system is the product of which software giant?

Ans. Google


28.Gmail, a web based email service is the product of which company?

Ans. Google


29.A pointer is shaped like a hand when it is positioned over .......................?

Ans. Hyperlink


30.MS-Word allows creation of which type of documents by default?

Ans. Document file (.doc)


31.MS-Excel allows creation of which type of documents by default?

Ans. Worksheet (.xls)


32.MS-Powerpoint allow creation of which type of documents by default ?

Ans. Presentation file (.ppt)


33.While working on a Computer data is temporarily stored in which memory?

Ans. RAM (Random Access Memory)


34.Information travels between components on the Mother Board through?

Ans. Buses


35.The most frequently used instructions of a computer program are likely to be fetched from which type of memory?

Ans. Cache memory


36.A Web site on which an individual or group of users record opinions, information, etc. on a regular basis is called a?

Ans. Blog


37.What is the address given to a computer connected to a network called?

Ans. IP address


38.What is the name of the software that allows us to browse through web pages called?

Ans. Browser


39.Who is the founder of Oracle Corporation?

Ans. Lawrence J. Ellison.


40.Which technology is used in a CDROM Drive?

Ans. Optical


41.A program which translates High Level Language to a Machine Level Language is called?

Ans. Compiler


42.The process to find errors in a software code is called?

Ans. Debugging


43.What contains specific rules and words that express the logical steps of an algorithm?

Ans. Syntax


44.Data that is copied from an application is stored in?

Ans. Clipboard


45.The simultaneous execution of two or more instructions is called?

Ans. Multiprocessing


46.Which device can understand the difference between Data and programs?

Ans. Microprocessor


47.Servers are computers that provide resources to other computers connected to a?

Ans. Network


48.Excel spreadsheet, Powerpoint, Word processing are examples of which type of software?

Ans. Application software


49.How many MB (Mega Byte) makes one GB (Giga Byte)?

Ans. 1024 MB


50.Data that has been organized or presented in a meaningful way is called?

Ans. Information


51.In the binary language each letter of the alphabet, each number and each special character is made up of a unique combination of?

Ans. 8 bits


52.Windows operating system 'Windows 8' is the product of which american company?

Ans. Microsoft


53.The term 'Pentium' is related to?

Ans. Microprocessor


54.C, Java, PHP, C++ are examples of?

Ans. Programming language


55.What is the shortcut key for printing a document in windows?

Ans. Ctrl + P


56.A Web site's main page is called?

Ans. Home page


57.Which type of Operating system is Linux?

Ans. Open Source


58.Text or Graphics while copying are temporarily stored in?

Ans. Clipboards


59.Horizontal orientation of a page is referred to as ............ in Page Setup?

Ans. Landscape


60.Defragmentation of Hard drive is done for?

Ans. Creating more free spaces


61.The purpose of the primary key in a database is to?

Ans.Uniquely identify a record


62.Which command is used to copy a text or file?

Ans. Ctrl + C


63.Which command is used to paste a text or file?

Ans. Ctrl + V


64.Full form of BIOS is?

Ans. Basic Input Output system


65.Printed copy of a document is often called?

Ans. Hard Copy


66.Full form of SMPS is?

Ans. Switched Mode Power Supply


67.The device used to carry Digital data on Analog lines is called as?

Ans. Modulator


68.Full form of MICR is?

Ans. Magnetic Ink Character Recognition


69.What is used to identify a user who returns to a Website?

Ans. Cookies


70.The program which translates and executes programs at run time line by line is called?

Ans. Interpreter


71.Buying and selling goods/services through wireless handheld devices is called?

Ans. Mobile Commerce


72.FTP stands for?

Ans.File Transfer Protocol


73.Computers use the ..................... Number System to store data and perform calculations?

Ans. Binary


74.DOS stands for?

Ans.Disk Operating System


75.Hardware that converts your computer's digital signal to an analog signal that can travel over telephone lines is called a?

Ans. Modem


76. ............................. allows wireless mobile devices to access the Internet and its services?

Ans. WAP (Wireless Application Protocol)


77.How many Bits are in a Single-Byte?

Ans. Eight Bits (8 Bits)


78.How many Megabytes makes one Gigabyte?

Ans. 1024 MB (1000 MB Standard)


79.Who is Called Livewares?

Ans. People who work with Computers


80.Who Invented the Mechanical Calculator known as Pascaline?

Ans. Blaise Pascal


81.Which Computer Unit Performs all Mathematical and Logical Functions?

Ans. Central Processing Unit (CPU)


82.Which Electronic Components were used in First Generation Computers?

Ans. Vacuum Tubes


83. Which Program runs on a Computer when Computer Boots up?

Ans. Operating System


84.Which Programming Language is used by Apple Computers?

Ans. Swift Language


85.Who is the Father of the Computer?

Ans. Charles Babbage


86.Who is the Father of Motherboard?

Ans. Reed Ghazala


87.When is World Computer Literacy Day?

Ans. 2 December


88.Name the Computer Engineer who received the Nobel Prize for literature in 2003?

Ans. J.M. Coetzee


89. Which is the Physical Part of the Computer System?

Ans. Computer Hardware


90.Which Electronic Device Processes the Data converting it into Information?

Ans. Processor


91.Who Invented WWW (World Wide Web)?

Ans. Sir Tim Berners-Lee (1989)


92.What does BIOS stand for?

Ans. Basic Input/Output System


93.Which of the following is the first calculating device?

Ans. Abacus


94.Who among the following used the term computer worm for the first time?

Ans. John Brunner


95. Which of the following is also called a translator?

Ans. Language Processor


96. 1 Kilobyte is equal to how many bytes?

Ans. 1024 bytes


97.The man who built the first Mechanical Calculator was?

Ans. Blaise Pascal


98.When you purchase a product over a Mobile Phone, the transaction is called?

Ans. M-Commerce


99.Keyboard, Mouse, Joystick are examples of Output devices or Input Devices?

Ans. Input Devices


100.Scientific Name of Computer?

Ans. Silico sapiens

Previous Post Next Post