Ancient History Important Questions

Himachal Pradesh Ancient History MCQs

ancient history by rs sharma

1. Stone inscriptions found in Himachal Pradesh used 

(1) Sharda and Tankri Script

 (2) Kharoshti Script

 (3) Brahmi Script

(4) All of the above

Answer.  (4) All of the above

2. Nirmand copper Plates found in Himachal Pradesh belonged to

(1) 7th century AD

(2) 10th century AD

 (3) 12th century AD

(4) 15th century AD

Answer. (1 ) 7th century AD

3. In Himachal Pradesh coins have been found in

(1) Tappa mewa

 (2) Jawalamukhi

 (3) Lachori

(4) All of these

Answer. (4) All of these

4. Which district of Himachal Pradesh is mentioned in Mahabharat ?

(1) Sirmaur

 (2) Kinnaur

 (3) Kangra

(4) Shimla

Answer. (3) Kangra

5. Many Persian Chronicles describes Sultan Mahamud’s invasion of which place?

(1) Kinnaur

 (2) Garhwal

 (3) Kangra

(4) Lahaul

Answer. (3) Kangra

6. Which region of ancient Himachal Pradesh was visited by Chinese traveller Hiuen Tsang?

(1)Hamirpur

(2)Nahan

(3)Kuluta

(4)Nagarkot

Answer (3)Kuluta

7. Name the vedic saint associated with the Renuka lake in Sirmaur district of Himachal Pradesh.

(1) Rishi Jamdagni

(2) Rishi Vashishtha

(3) Parshuram

(4)None of them

Answer (1) Rishi Jamadagni

8. The original inhabitants of Himachal Pradesh belonged to which group of people

(1) Kolarian people

(2) People of Indus valley Civilisation

(3) Khashas people of Kshatriyas

(4) Mavanas

Answer. (1) kolarian people

9. Hirananda Sastri wrote Vamshavali (Genealogies) of the royal family of which place?

(1)Mandi

(2) Kullu

(3) Kangra

(4)Chamba

Answer (2) Kullu

10. The branch of Aryans that conquered the Hill valleys of the mid-himalyas were called

(1)Kolo

(2)Munda

(3) Khashas

(4) Katoch

Answer.  Khashas

11. The first mention of Trigarta is found in

(1) Rig veda

(2) Mahabharta

(3) wrintings of Panini

(4) Purana

Answer. (2) Mahabharta

12. The Audumbara is the name of gthe descendant of sage

(1)  Vishvamitra

(2) Vashishtha

(3) Audumbaras

(4) Kulindas

Answer. (1) Vishvamitra

13. Which Sangh Janapada flourished in the regions of taxila, Western Kangra upt Hoshirpur?

(1) Trigrta

(2)Audumbaras

(3) Kuluta

(4) Kulinda

Answer. (2) Audumbaras

14. According to Mahabharata, who founded Katoch Monarchy during 1400 bC?

(1) Shambar

(2) Susharma Chand

(3) Divo Das

(4) Bhim

Answer. (2) Susharma chand

15. By what name ARYA is known in Himachal Pradesh ?

(1) Bhota

(2) Cole

(3) Rathi

(4) Kulind

Answer :  (4 ) Kulind


Previous Post Next Post